Maailman mielenterveyspäivä

Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää. Mielenterveys koskettaa meitä kaikkia, vaikka monet kiinnittävät siihen huomiota vasta sen horjuessa. Mielenterveys on arkisia tekoja ja ajatuksia. Se on käyttäytymismalleja ja mielikuvia.

Mielenterveys on asia, mihin pystymme vaikuttamaan. On yksilöllistä mikä edistää mielenterveyttämme. Itse olen huomannut, että ne ovat myös niitä pieniä asioita arjessa. Kuten tiskatut tiskit, puhtaat lakanat, onnistunut meikki, positiivinen kommentti tai vaikka mukava kohtaaminen. Näistä pienistä asioista koostuu minulle arjen mielenterveys.

On paljon itsestään selvyyksiä, joiden olemassa oloa ei huomaa. Ei huomaa ennen kuin tulee ongelmia. Uni oli minulle tällainen. Siinä vaiheessa kun olet nukkunut viikon aikana 6 tuntia yhteensä, alkaa unen merkitys elämässä korostumaan ja hyviä yöunia arvostamaan. Onkin siis minulle tärkeää huolehtia myös itsestään selvistä asioita, kuten syömisestä, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja tuosta nukkumisesta.

Kaikkia elämäntapahtumia ei pysty aina ennakoimaan. Joskus stressi ja ahdistus ottaa vallan, kun asioita sattuu meidän taisteluistamme huolimatta. Tämä on lannistavaa, mutta silloinkin yritän muistaa tuon arjen mielenterveyden ja täyttää päivääni pienillä onnistumisilla. Jo nukuttu yö ja syöty ateria saattavat parantaa päivääni, vaikken sitä itse edes tiedostaisikaan.

Ei ole häpeä voida pahoin. Joskus täytyy hyväksyä, että mieli ei taivu hyvään oloon. Minua helpottaa pahan olon jaksoina se, ettei tämä kestä ikuisesti. Myös mielialan hyväksyminen voi auttaa selviämään olon kanssa. Ajattelen, ettei se ole minun syyni että voin huonosti. Pakko kuitenkin myöntää, että syyllistyn asioissa vellomiseen ja itseni syyttelyyn. Tällöin pitää palauttaa itsensä maanpinnalle ja luottaa tosiasioihin.

Mielenterveyteen vaikuttavat toki myös suuremmat asiat, kuten ihmisten suhtautuminen mielenterveyteen, päätöksenteko, yhteiskunnalliset rakenteet yms. Mielenterveys ei siis ole yksiselitteinen asia, vaan se on monitahoinen ja muuttuva.

Mielenterveys ei ole itsestään selvyys. Meillä kaikilla on mielenterveys. Me kaikki voimme vaikutaa omaan sekä toistemme mielenterveyteen niin negatiivisesti kuin postitiivisestikin. Kaikkeen emme kuitenkaan voi vaikuttaa, joten ole armollinen itsellesi ja muille. Et voi tietää mitä toinen käy päänsä sisällä läpi.

Hyvää maailman mielenterveyspäivää!








Kommentit