Mielialat ja niiden seuraaminen

Minun kaksisuuntaiselle ja epävakaalle on ominaista nopeatkin mielialojen vaihtelut. Siksi seuraan mielialojani ajoittain tietääkseni missä mennään. Omia mielialojaan seuraamalla voi oppia itsestään ja omasta voinnistaan. Joskus tällä seuraamisella pystyy ennakoimaan sairausjaksojen alkuja sekä estämään niitä. Jos mielialapäiväkirjani näyttää surullista naamaa viimeiseltä kahdelta viikolla voin alkaa miettimään mikä on sen taustalla ja kuinka voin asiaan vaikuttaa.

Mielialapäiväkirja on minun mahdollisuuteni seurata omaa vointiani. Se on myös hyvä raportointi menetelmä esimerkiksi psykiatrille tai muulle hoitotaholle mentäessä. Päiväkirjaa katsoessa saa heti pidemmältäkin ajalta kokonaiskuvan mikä voi helpottaa potilaana ymmärretyksi tulemista.

Olen pitänyt monenlaisia mielialapäiväkirjoja sairastumiseni jälkeen. Paperilla, tietokoneella sekä kännykällä. Mikään tapa ei kuitenkaan ole muodostunut rutiiniksi vaikka tiedostankin sen tekemisen tärkeyden. Nyt kuitenkin olen löytänyt minulle täydellisen sovelluksen, jolla seurata mielialaani. Tästä nyt tulee pienimuotoinen mainos, mutta haluan jakaa kanssanne tämän.

Sovellus on nimeltään Daylio ja sen saa ladattua oman puhelimen appstoresta. Sovellus on ilmainen, eikä velvoita minkäänlaisiin lisäostoksiin. Pidän tästä sovelluksesta sen yksinkertaisuuden, muokattavuuden sekä käyttönopeuden takia. Mielialapäiväkirjan ylläpito vaatii sinulta muutaman napautuksen päivässä. Mitään ei tarvitse kirjoittaa, ellet itse halua. Tämä kuluttaa päivässä aikaasi alle minuutin. Sovellus myös halutessasi muistuttaa sinua merkkaamaan mielialasi, mikä on minulle hyvä, koska unohdan aina tällaiset asiat.

Mielialan merkkaaminen koostuu kahdesta osasta. Ensin valitset viidestä hymynaamasta kyseiseen päivään sopivan hymiön. Asetuksista pystyt muuttamaan hymiöiden nimet halutessasi sinulle sopiviksi.



Mielialan merkitseminen
 
 
Kun olet valinnut päivälle sopivan mielialan hymiöiden avulla, sovellus pyytää sinua valitsemaan kuvakkeista niitä asioita mitä olet tehnyt kyseisenä päivänä. Tämä kohta on vapaaehtoinen ja voit tallentaa mielialasi ilman että lisäät yhtäkään tekemistä päivääsi. Mikäli sovelluksen valmiiksi olemassa olevista tekemisistä ei löydy sinulle sopivaa, voit luoda omasi Edit-toiminnon kautta. Jos et pidä siitä, että sovellus on englannin kielellä voit vaihtaa kaikkien tekemisten nimet suomen kielisiksi. Mikäli haluat lisätä muistiinpanoja päivälle voit tehdä sen Add note-kohdassa.
 
Tekemisten valinta
 
 
Sovelluksessa sen yksinkertaisuuden lisäksi on ihanaa sen raportointitapa. Näet mielialasi kalenteri muodossa sekä tilastona. Voit myös valita tietyn tekemisen ja katsoa miten se on vaikuttanut mielialaasi. Sovellus on siis todella kätevä ja monipuolinen myös niille, jotka kaipaavat tarkempaa seurantaa tekemisistään ja niiden yhteyksistä mielialaan.
 
Kalenterinäkymä
 
 
Tilastot
 
Anteeksi tästä hieman informatiivisemmasta postauksesta. Toivon, että tästä oli teille hyötyä ja kannustan kaikkia seuraamaan mielialojaan edes hetken aikaa. Saatatte yllättyä sen hyötypuolista.
 
 
Mutta! Arvonta! Arvon osallistuneiden kesken Päivi Storgårdin kirjan Keinulaudalla instagramin puolella. Arvontaan osallistut seuraamalla blogini profiilia Varjovisioita sekä tykkäämällä arvontaa koskevasta julkaisusta. Menkäähän tykkäilemään ja onnea arvontaan! Voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti.
 





Kommentit