Ammatillinen kuntoutusselvitys

No niin. Kirje kolahti laatikosta: kutsu ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Jouduin siis valittamaan päätöksestä, koska alkuperäisen päätöksen mukaan työkykyni ei ole heikentynyt eikä tule heikentymään seuraavien vuosien aikana. Onneksi päätös oikaistiin ja aloitan selvityksen kahden viikon päästä!

Mikä tää selvitys sit on? Sen tarkoitus on minun kohdallani tukea työelämään siirtymistä. Tuon selvityksen aikana arvioidaan lääkinnällisen että ammatillisen kuntoutuksen tarpeet. Tavoitteena olisi, että saisin jakson aikana tietoa työkyvystäni sekä kuntoutuksen mahdollisuuksista.

Kuntoutus alkaa kolmipäiväisenä jaksona, joka koostuu tehtävistä, yksilöllisistä haastatteluista, arvioinneista ja keskusteluista. Kolmen päivän jälkeen selvitys jatkuu tarvittaessa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Olen ollut nyt 1,5 vuotta pois työ- ja opiskeluelämästä. Tuntuu, että kynnys työnteolle nousee koko ajan. Asiaa eivät myöskään auta negatiiviset muistot jaksamiseeni liittyen. Jouduin edellisissä työsuhteissani ottamaan sairaslomaa, koska uuvuin työnteosta. Minulla oli myös muutama räätälöity harjoittelu kouluaikoina, jotka eivät menneet niin kuin piti.

On myös pelottavaa astua työelämään tällaisessa elämäntilanteessa. Monilta puuttuu ymmärrys ja usko siihen, että voin olla hyvä työntekijä diagnooseistani huolimatta. Torjutuksi tuleminen aina vain uudestaan on lannistavaa. Varsinkin sellaisen asian takia mihin et voi itse vaikuttaa.

Mutta! Odotan kovasti selvityksen alkamista. Odotan myös sitä, että saan päiviini jonkun arjen rytmittäjän ja ylipäätään tekemistä. Joku voisi kuvitella, että työttömänä/sairaslomalla olo olisi mukavaa. Ei tarvitse herätä aikaisin ja saa tehdä mitä haluaa. Oikeasti se on lamaannuttavaa. Monesti miettii: "Miksi nousisin tänään ollenkaan?"

Tämä on siis tervetullut muutos elämään. Toivon, että saan selkeyttä elämääni sekä suunnitelmia, toiveita ja haaveita jatkolle. Tervetuloa arki, oli jo aikakin!






Kommentit